...

Premies voor advies en investeringen
in websites en webshops

Voor de zelfstandige die zelf de touwtjes in handen wil hebben,
over enige know-how beschikt en de tijdsinvestering de moeite waard vindt.
Een professionele website of webshop is een duurzame investering in jouw zaak. Je verhoogt je online zichtbaarheid en bouwt aan je online imago. Vandaag de dag kan een onderneming simpelweg niet langer zonder website. Ook de overheid erkent het belang van een goede website en voorziet verschillende premies die jou als ondernemer ondersteunen in je digitale investering.

De tabel van de premies is om gebruiksvriendelijke redenen niet mobiel geoptimaliseerd.

Welke premies zijn er en hoe ze aan te vragen?

Met deze tabel krijg je het overzicht van de verschillende premies en subsidies in 2021:
WELKE SUBSIDIE? VOOR WIE? WAARVOOR? HOEVEEL BEDRAAGT DE PREMIE? HOE AANVRAGEN?
KMO-portefeuille KMO’s in Vlaanderen Digitaal (marketing) advies Afhankelijk van de grootte van de KMO: 20% – 30% van de investering terugbetaald KMO-portefeuille
KMO groeisubsidie KMO’s in Vlaanderen Inkopen van externe expertise voor een innovatief (digitaal) groeitraject Tot 50% terugbetaald, met maximum van €25.000 Vlaio groeisubsidie
Fiscale aftrek voor digitale investeringen Bedrijven in Vlaanderen Investeringen in o.a. veilige betaalsystemen in webshops Verhoogde fiscale aftrek van 13,5% Vlaio investeringsaftrek
Premie voor meertalige website Bedrijven in Vlaanderen Vertaling van digitale, commerciële communicatie Tussen €1.500 en €2.250 Flanders Trade
Premie voor advies en ondersteuning bij digitale groei KMO’s in het Brussels Gewest Ontwerpen, optimaliseren en uitvoeren van je digitale platformen Terugbetaling tot 60% van de investering Brussel Economie

Waarom investeren in een website of webshop?

We hoeven jou als ondernemer niet te vertellen dat online aanwezig zijn vandaag cruciaal is. (Potentiële) klanten zoeken via het internet naar informatie en advies en wie investeert in online zichtbaarheid bereikt een heel ruime doelgroep.

Niet alleen het aantal online zoekopdrachten via zoekmachines als Google of Bing stijgt exponentieel, ook de verkoop via webwinkels explodeerde de laatste jaren. Zeker de lockdown maatregelen hebben de online verkoop naar ongekende hoogtes gestuwd.

Nu steeds meer mensen de voordelen van kopen via een webshop ontdekken is dit het moment om werk te maken van jouw digitale strategie. Voor het grootste deel van je klanten zal het eerste contact met jouw organisatie namelijk digitaal verlopen. Een professionele website laten maken straalt vertrouwen uit en bindt de klant aan jouw bedrijf.

Vlaamse premies die je digitaal doen groeien

De Vlaamse overheid erkent niet alleen het belang van een goede website of veilige webshop, als ondernemer heb je eveneens recht op een aantal premies die jouw digitale investeringen nog een stuk aantrekkelijker maken! We geven je graag een overzicht van de vier toepassingen.

De KMO-portefeuille

Een juiste digitale strategie bepalen is werk voor specialisten. Gelukkig voorziet de Vlaamse overheid met de KMO-portefeuille een flinke tegemoetkoming in de investeringen voor digitaal (marketing) advies.

Afhankelijk van de grootte van jouw zelfstandige activiteit of KMO betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30 procent van je investering terug. Zo geniet je tot 30% terugbetaling op je digitale marketing scan.

Bij zo’n scan wordt jouw online aanwezigheid geanalyseerd en krijg je een advies op maat over hoe je verder digitaal kan groeien.

Vooraleer je jouw aanvraag indient moet je al een overeenkomst afgesloten hebben met een geregistreerde dienstverlener. Best vraag je dan zo snel mogelijk de subsidie aan. Dit moet gebeuren binnen de 14 kalenderdagen na aanvang van de prestaties.

Fiscale aftrek voor digitale investeringen

Bedrijven in Vlaanderen kunnen genieten van een verhoogde fiscale aftrek van 13,5% voor digitale investeringen. Dat zijn onder andere investeringen in beveiligde betalingen voor webshops. Je vindt alles over de investeringsaftrek op de website van VLAIO.

Online betalen via een webshop is een vlotte en veilige manier om de financiële transacties tussen jou en je klant te regelen. De Vlaamse Overheid hecht veel belang aan digitale veiligheid en voorziet daarom een fiscale aftrek op digitale investeringen.

Voor het boekjaar 2020 bedraagt die verhoogde aftrek 13,5%, zowel voor natuurlijke personen als kleine ondernemingen en heeft betrekking op de digitale vaste activa die dienen voor de integratie en de exploitatie van digitale betalings- en factureringssystemen en de systemen die dienen voor de beveiliging van informatie- en communicatietechnologie.

Premie voor een meertalige website

Het internet kent geen landsgrenzen, maar wel taalgrenzen. Wie zijn doelgroep wil uitbreiden of vlot wil communiceren met klanten buiten Vlaanderen of Nederland zal dus ook aandacht moeten hebben voor de taal waarin de website of webshop werd opgesteld.

De volledige elektronische aanvraag moet uiterlijk zeven kalenderdagen vóór de uitvoering door externen worden ingediend. Slechts bij aanvaarde hoogdringendheid kan hiervan worden afgeweken. Aanvragen ingediend tijdens de uitvoering of na de voltooiing van de opdracht kunnen nooit worden gesubsidieerd.

Gratis download

Een groot deel van een succesvolle website bestaat uit het krijgen van mensen om het te bezoeken. Meer verkeer resulteert tot een succesvollere site. Klinkt logisch, toch?

In dit e-book vind je de zaken die al snel over het hoofd worden gezien en hoe ze aan te pakken.